Slik lager du mesterkokk Thomas Borgans dessert

Yoghurtkrem med akevittflamberte multer, smørkaramell og karamellisert havre

Slik gjør du det:

Yoghurtkrem: 4 dl naturell yoghurt (gjerne tyrkisk yoghurt) blandes med 100 gram melis og frø fra en vaniljestang.

 

Akevittflamberte multer: Bruk 200 gram multer, 100 gram sukker og 0,5 dl vann

Kok opp vann og sukker i en kjel, og legg multene i.

Hell det over i en bolle, og sett det til siden.
I samme kjel varmer du opp 1 dl Skrei-akevitt (eller annen fatmodnet akevitt).

Varm opp til 50 grader og sett fyr på den med en fyrstikk, slå det over multene mens det fortsatt brenne. La det stå og trekke noen minutter.

 

Smørkaramell: Bruk 100 gram sukker, 50 gram smør og 0,5 dl fløte. Smelt sukker i en panne til det bobler og blir gyldent. Tilsett forsiktig smør og fløte. Pass på at det ikke spruter, for karamellen er varm!

Kokes til alt sukker er oppløst mens du visper, og tilsett tilslutt noen korn flaksalt.

 

Karamellisert havre: Smelt 30 gram smør i en panne til det bruser forsiktig, tilsett 100 gram havregryn og rist de i smøret på medium temperatur i 5 minutter. Tilsett 30 gram sukker og stek videre i 4 minutter.

 

Anretning: Legg yoghurtkremen nederst i en dyp dessertskål

Ha smørkaramellen i en pose og sprøyt over yoghurtkremen.

Legg på et lag med multer og drypp gjerne litt av akevittsausen over multene.

Topp med den karamelliserte havren.

 

Tips: Multer kan byttes ut med andre typer frukt og bær etter sesong. For eksempel jordbær, bringebær, blåbær, plommer, epler og pærer.

 

Oppskriften er beregnet til 4 personer.

Thomas Borgan har jobbet ved flere av landets beste restauranter, blant annet Bølgen og Moi, Palace Grill og Fem Bord.

 

Han var Årets sjømatkokk i 2011, Norsk mester og kongepokalvinner i kokkekunst i 2012, Nordisk mester i 2013 og er vinner av Global Chef Challenge Nord Europa.

Thomas er medeier i Kontrast Catering og Kraft Bodega i Trondheim.

© 2019 POP-UP Chef Norge

© Video er produsert av Safari Film as

© Stillfoto av Eskil Roll, rollphoto.no

© Webdesign: rollcompany.no