SKREIFESTIVALEN I RØRVIK –

VANDSØYA - ET FISKEVÆR I FULL DRIFT 

 

I løpet av Skreifestivalen i Rørvik kan du bli med besøkende ut til det aktive fiskemottaket på Vandsøya. Øya ligger en halvtime med båt fra land, og er en av flere tusen øyer og holmer på Namdalskysten. Her ser man fiskebåtene komme inn med både skrei og annen fisk, og man får oppleve et fiskevær i full drift.

Dato: 10.02.2019.

Tekst: Pop-up Chef Norge.

Foto: Eskil Roll, rollphoto.no

– Gjestene får servert tradisjonsmåltidet skrei, lever og torsk inne på Fiskarheimen, og kortere vei fra fjord til bord skal man lete lenge etter, sier Anne Grethe Walaunet, som er prosjektleder for Skreifestivalen.

Skreien har kommet: På Vandsøya utenfor Rørvik er er fiskemottaket i drift hele året og mange båter kommer hit  for å levere dagens fangst.

Foto: Eskil Roll, rollphoto.no

Det er Rørvik Fisk som driver mottaket, og det er full aktivitet i sesongen. Firmaet som i dag leverer fisk og fiskemat av høy kvalitet både her i landet og internasjonalt, hadde sin spede begynnelsen i 1927 med salg av hjemmelagede fiskekaker.– For oss som er så opptatt av kvalitet er det er utrolig bra å ha sånne råvarer så å si rett utenfor stuevinduet, forteller Sunniva Nicolaisen, som er økonomisjef i Rørvik Fisk.

– Vi har både produksjonsanlegg og flere fiskemottak i Nord-Trøndelag. På Vandsøya er det arbeid på mottaket året rundt, og ekstra hektisk er det under vinterfisket, men under Skreifestivalen har vi åpnet for besøk. Vi ser det som en fin anledning til å kunne vise et aktivt fiskemottak og til å formidle noe av kystkulturen, forteller Sunniva.

Fersk fisk: Tonnevis av fisk leveres på Vandsøya Fiskemottak.  Under Skreifestivalen ønsker de publikum velkommen til å oppleve et fiskemottak i full drift. 

Foto: Eskil Roll, rollphoto.no

I så måte er et besøk på Fiskarheimen ”Sverresborg” som å gå noen tiår tilbake i tid. Fiskarheimen drives av Den indre sjømannsmisjon, og her kan fiskerne få både overnatting og et måltid god hjemmelaget mat, og sesongarbeiderne hos oss bor her i flere måneder om gangen, forteller Oslojenta som fant seg en Rørvikgutt og bosatte seg her ute på kysten.

– Det har jeg ikke angret på, smiler hun, for vakrere natur enn her i Vikna skal man lete lenge etter. Selv om hun også tilbringer sine timer foran skjerm og Excelark, er hun også ute på mottakene jevnlig. – Det er ikke alle økonomisjefer som har det privilegiet å få følge av havørn på vei til jobb, ler hun.

Skreien serveres på tradisjonelt vis på Fiskarheimen på Vandsøya. Og til dessert er det riskrem med rød saus.

Foto: Eskil Roll, rollphoto.no

Fakta:

- Skreifestivalen i Rørvik arrangeres i slutten av mars. Da er det marked, salg av fersk skrei og fiskemat, en rekke konserter og kulturarrangement og spesialkomponerte menyer til skreiens ære. Da kan du også bli med ut til Vandsøya hvor du kan oppleve et fiskevær i full drift, og spise et tradisjonsrikt skreimåltid på Fiskarheimen.

- Rørvik er en kystby i Vikna Kommune i Trøndelag. 

- Fast anløpssted for Hurtigruten. Hver kveld møtes nordgående og sørgående hurtigrute her.

- Flyplass med daglige avganger til Trondheim, Brønnøysund og Namsos.

- Rørvik ligger i et fantastisk kystlandskap med en skjærgård bestående av tusenvis av holmer og skjær.

© 2019 POP-UP Chef Norge

© Video er produsert av Safari Film as

© Stillfoto av Eskil Roll, rollphoto.no

© Webdesign: rollcompany.no