SKREIFESTIVALEN I RØRVIK –

EN FEIRING AV RÅVAREN

 

Rett fra den rene, iskalde norskekysten til tallrike middager i norske hjem og restauranter – når skreien kommer er det en begivenhet som legges merke til i her i landet.

Dato: 10.02.2019.

Tekst: Pop-up Chef Norge.

Foto: Eskil Roll, rollphoto.no

I butikkene annonseres det med at skreien har kommet, og folk går mann av huse for å sikre seg et ettertraktet skreimåltid. Kokkene fryder seg, og skrei settes på menyen i de beste restauranter.

Og noen steder feirer de mer enn andre. I Rørvik, kystbyen ytterst i det vakre kystlandskapet helt nord i Trøndelag, har de satt av fire dager til ære for havets delikatesse, skreien.

Rett fra havet: På Skreifestivalen i kystbyen Rørvik på Trøndelagskysten får du kjøpt sprellfersk skrei til priser du ellers bare kan drømme om!

Foto: Eskil Roll, rollphoto.no

– I mars kommer den elskovssyke skreien fra Barentshavet til Viknaværene på Namdalskysten, og det vet vi å sette pris på og markere, forteller Anne Grethe Valaunet som er prosjektleder for Skreifestivalen.

I 20 år har de arrangert festivalen for å hedre både fiskere og kystkultur, og det gjør de på mange vis, blant annet med servering av skreimåltider som er de beste gourmetrestauranter verdig. Kystmuseet Norweg har egen festivalmeny basert på skrei, og på lørdag kveld dukes det for Havets festbord. Den tradisjonelle måten å servere skrei på får også en smaksmessig utfordring når fisken blir tilberedt på nye eksotiske måter av innflyttere til kystbyen. Kokkekurs kan du også bli med på om du vil lære mer.

Delikatesser: Krydderlaks og cognacgravet laks er blant delikatessene du får kjøpt på markedet på Skreifestivalen.

Foto: Eskil Roll, rollphoto.no

I 2019 arrangeres Skreifestivalen fra 27. til 30. mars, forteller Anne Grethe, som kan røpe at de ser på mulighetene for å utvide fiskekonkurransen til neste år. ­– Det er en aktivitet som passer for alle uansett erfaring og alder, og med 25 sorter fisk svømmende i fjorden rett utenfor her, skulle muligheten for å få fisk være tilstede for alle.  Og om du ikke skulle få en skrei på kroken, vil det ikke mangle på muligheten for å smake på havets delikatesse til neste år heller, lover hun.

Fakta:

- Skreifestivalen arrangeres i slutten av mars. Da er det marked, salg av fersk skrei og fiskmat, en rekke konserter og kulturarrangemant og spesialkomponerte menyer til skreiens ære.

 

- Annet hvert år arrangeres Vandreteateret; -et eget teaterstykke viet skreifiskets historie. En profesjonell regissør, en mengde statister og amatørteaterlaget Barbroteateret fra Rørvik er i sving for sette opp vandreteateret. Rundt 130 personer er i aksjon for å fortelle historien som er lagt til begynnelsen av 1900-tallet.

- Rørvik er en kystby i Vikna Kommune i Trøndelag. 

- Fast anløpssted for Hurtigruten. Hver kveld møtes nordgående og sørgående hurtigrute her.

- Flyplass med daglige avganger til Trondheim, Brønnøysund og Namsos.

- Rørvik ligger i et fantastisk kystlandskap med en skjærgård bestående av tusenvis av holmer og skjær.

© 2019 POP-UP Chef Norge

© Video er produsert av Safari Film as

© Stillfoto av Eskil Roll, rollphoto.no

© Webdesign: rollcompany.no